Tips til en miljøvennlig hage

Tips til en miljøvennlig hage – hvordan inviterer du pollinatorer til hagen eller balkongen din?

 

I Norge er det et par tusen arter av insekter som bidrar bra til pollinering: opp mot 200 arter av bier (inklusive humler, honningbie og solitære bier), over 300 arter av blomsterfluer, andre fluer, sommerfugler og biller.

 

På våren kan du ønske våre venner pollinatorene velkommen med krokus, som er bedre enn tulipaner. Vårlyng og perleblomster tiltrekker seg dem også. På forsommeren og til langt ut på sommeren får du mange besøk hvis du har blomkarse, lavendel, oregano, isop, timian og mynte. Mynte lønner det seg å ha i store potter, enten du har balkong eller hageflekk, for da vet du hvor du har den.

Senere på sommeren vil du treffe på insektene hvis du har akeleie, solhatt, solbrud og løvemunn, og vil du glede deg over flere ulike sommerfugler, kan du plante den høyreiste og vakre storhjortetrøst.

 

Har du hage behøver du ikke snauklippe plenen overalt, la noen områder stå uklippet slik at for eksempel hvitkløver, korsknapp og blåkoll få komme opp, og kanskje kommer prestekrage også. Løvetann er en meget viktig plante i april. Og vær ikke redd for å beholde et område av hagen litt rufsete. Der kan storneslen (brenneslen) trives, for på den aler fire av våre vakreste dagsommerfugler opp larvene sine, både admiral, neslesommerfugl, dagpåfugløye og hvit c (sistnevnte bruker også andre planter).

 

Nattsommerfuglene skal også ha sitt. De går etter duft, så om du for eksempel har duftskjærsmin og vivendel (kaprifol) i hagen, kan du få besøk mens du sover.

 

Bærbusker, slik som bringebær og solbær, er sikre vinnere hvis vi vil ha besøk av våre nyttige flygende venner. En balkong eller en liten hageflekk kan gi etterlengtet mat og husly for mange ulike arter av pollinerende insekter – lykke til!